Autonome Balans

Autonome-Balans

De autonome functie is de functie van het zenuwstelsel dat alle taken regelt in het lichaam waarover je niet nadenkt, zoals de ademhaling, darmen, gladde spierweefsel, hart en de werking van klieren. De autonome functie is verdeeld in 2 fysiologische delen waaronder het sympathische zenuwstelsel en het para sympathische zenuwstelsel. Hart Ritme Variabiliteit (HRV) verwijst naar de dynamische ritmische variatie in de hartslag, wat de kwaliteit van de cardiovasculaire autonome functie weergeeft.

Significantie

Hart Ritme Variabiliteit(HRV) is een maat van de normaal optredende hartslag verandering. De analyse van HRV (of hartritmen) is een krachtige en niet-invasieve maat van de neuro-cardiale functie. Dit reflecteert de dynamiek van de hart-hersen interactie. Het autonome zenuwstelsel is zeer uitgebreid en is betrokken bij de functie van alle organen in het lichaam. Klinische manifestaties van autonome dysfunctie zijn betrokken bij vrijwel alle ziekten. Structurele pathologische processen die de hersenen beïnvloeden, of het nu infecties, degeneratieve of neoplastische of geërfde ziekte zijn, kunnen resulteren in autonome syndroom. Hogere variatie van de hartslag leidt tot een hogere HRV wat impliceert dat iemand gezond is met een goed werkend autonome functie. Daartegenover staat dat mensen met een minder grote variatie in de hartslag een lagere HRV hebben wat impliceert dat er een onbalans is van de autonome functie door fysiologische problemen.
Gebied 1
Het gebied waar mensen in zitten tijdens de eerste fase van slapen (voornamelijk wanneer ze niet dromen).

Gebied 2
Gebied waar veel gezonde mensen in zitten. Sommige mensen komen in dit gebied wanneer ze een forse energie boost hebben, denk hierbij aan mensen die op het punt staan een flinke inspanning te doen (atleten). Je kunt het omschrijven als positieve stress.

Gebied 3
Is een overgangsgebied tussen 2 en 4. Het is moeilijk aan te geven of deze mensen ziek of gezond zijn.

Gebied 4
Deze mensen kunnen zowel kliniek ziek als klinisch gezond zijn. Gezond in dit geval is niet helemaal een terechte definitie omdat er wel een onbalans is door stress.

Gebied 5
Deze categorie is ook een overgangsgebied tussen 4 en 6. Doorgaans voelen deze mensen zich goed. Het kan wel een teken zijn van chronische problemen.

Gebied 6
Bij deze mensen is sprake van een degeneratie van het autonome zenuwstelsel. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij ouderen, patiënten met kanker of andere zieken die een onderdrukking van het autonome zenuwstelsel veroorzaken.

Gebied 7
In dit gebied vind men de personen met een goede balans tussen de taken van het autonome zenuwstelsel.

Gebied 8
Dit is wederom een overgangsgebied tussen gebied 7 en 9 en personen in dit gebied kunnen zowel gezond als ziek zijn.

Gebied 9
Deze categorie komt zeer weinig voor. Het komt nog wel eens voor bij bijvoorbeeld water polo atleten, lange afstandsrenners, navy seals en personen met special hart training voor diepzee duiken.

Significantie

Autonome balans curve

Autonome-balans-curve